Max Oosterwijk

Gutenberg ruwe diamant van WordPress 5

BARENDRECHT – De doorgewinterde websitebouwer, wie vaak met WordPress werkt heeft wel eens gehoord van pagebuilders. Hiermee kan je een pagina visueel opbouwen, zonder extra veel plugins. Zowel WordPress als het Gutenberg Team – de ontwikkelaars, hebben er vertrouwen in om de grote release van versie 5.0 te halen. Daarom is bij WordPress 4.9.8 al een pop-up in het leven geroepen, om mensen over te halen de nieuwe manier van schrijven te gebruiken. Gaat het lukken? Ik betwijfel het, ondanks dat ze hard aan de weg timmeren en Gutenberg steeds vaker gebruikt wordt, is er veel ruimte voor verbetering.


Al meer dan 200.000 keer gedownload
Op het moment is de plugin al 200.000+ keer gedownload. De uitbreiding zorgt ervoor dat je een bericht visueel kunt opbouwen. Nu (anno versie 4.9) is de default (de op TinyMCE gebaseerde) teksteditor om inhoud van een bericht op te stellen erg basic: je kan media toevoegen, tekst vet maken, linkjes en ook pagina-einden.

Als je meer wilt kan je bijvoorbeeld kiezen voor TinyMCE, een uitgebreide tekstverwerker. Voor meer gemak kan je kiezen voor een pagebuilder, waarin je een pagina als het ware opbouwt met elementen. Standaard zijn er voldoende widgets/elementen voor een eenvoudige post of pagina. Denk aan tekst, kolommen, foto’s, kolommen, een knop en embeds van bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Je bent niet beperkt tot de meegeleverde widgets, dit kan je uitbreiden, maar dan moet je wel shortcodes gebruiken.


Van beginner tot goeroe
Eigenlijk voor de eindgebruiker, van beginner tot WordPress-goeroe. Ondanks dat Gutenberg de kinderschoenen is ontgroeit, blijft het een lastige puber. Het is – als je gewend bent geraakt aan de workflow, een eenvoudige manier van bouwen. Er zitten standaard voldoende widgets/elementen bij om een eenvoudige pagina te kunnen bouwen.De doorgewinterde gebruiker zal (nu nog) gaan voor een gevestigde naam, zoals Elementor, Divi of zelfs WPBakery. Alle drie (en nog veel meer namen) hebben een solide en volwassen product op de markt die bovendien ook goede ondersteuning krijgen.

 


Hoe was de eerste ervaring met Gutenberg?
Positief, toch zou ik Elementor – mijn favoriete pagebuilder niet meteen weggooien. De workflow is niet altijd intuïtief, omdat knoppen overal en nergens verstopt zitten. Bijvoorbeeld tussen twee paragrafen door is het lastig om in één keer een filmpje op de juiste plaats te zetten. Op mijn testpagina heb ik ook een knop geplaatst, maar het menu voor aanpassingen zit behoorlijk dichtgetimmerd. Jammer, omdat je juist alles tot in detail met een pagebuilder kan aanpassen naar smaak. Als er naast meer mogelijkheden voor aanpassingen, ook elementen als prijslijsten worden meegeleverd, kan deze plugin de concurrentie aan met de gevestigde orde.


Gutenberg nog ruwe diamant
Naar mijn mening nog niet, je kan er nog niet blind op vertrouwen dat deze plugin goed samengaat met alle thema’s en plugins. Zo kan de weergave soms verrassend uitpakken, test het daarom eerst in een veilige omgeving uit. Sommige grote thema’s, denk aan Divi van Elegant Themes, zijn al (volledig) compatible met de nieuwe manier van pages en posts opstellen. Het is overigens altijd een goed idee om nieuwe plugins en thema’s te testen voor uitrol.


Wil je Gutenberg zelf proberen? Dan kan je de plugin al op de homepage van de WordPress repository vinden, te bereiken via Plugins, klik vervolgens op Nieuwe plugin…


Tot slot
Hoewel Gutenberg veelbelovend is als editor, zitten er toch nog wat haken en ogen die een intuïtief gebruik in de weg staan. Ook compatibility is nog een probleem, omdat je niet blind kan vertrouwen op een goede functionaliteit. Net als andere thema’s en plugins en alles in de IT, is het verstandig om in een testomgeving de site na te bootsen. Neemt niet weg dat er nog genoeg kansen zijn om de concurrentie aan te gaan met andere pagebuilders. Denk aan meer mogelijkheden om de opmaak van widgets te veranderen. WordPress 5.0 kan het gebeuren, als de ontwikkelaars met Gutenberg haast maken.

Prijs: gratis – in WordPress repository – 6.5/10.0

Deel deze blogpost met de wereld!