Vliegtuig oordopjes, een opluchting!

NOOT VOORAF: Dit artikel is geschreven op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Ik ben dus niet benaderd door een fabrikant van (vliegtuig)oordopjes. Raadpleeg altijd een arts bij gezondheidsproblemen.


BARENDRECHT – Iedereen heeft er tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig last van: drukverschillen. In de ideale wereld zou dit eerder wat ongemak opleveren, echter geldt dat niet voor iedereen. Als je vaak pijn hebt, zou je voor de vliegreis vliegtuig oordopjes kunnen overwegen, zoals de Pluggerz Travel!


Hoe ontstaat druk op je oren tijdens de landing?


Dit komt doordat de luchtdruk op pak ‘m beet 12.000 meter hoogte lager is dan op het vasteland en merk je voornamelijk bij het landen. Wanneer je opstijgt wordt de luchtdruk verlaagd, bij de daling gebeurt het omgekeerde en dát merk je aan de trommelvliezen. Niets engs dus. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat je pijn ervaart, dit doe je vervolgens door ervoor te zorgen dat de druk gelijk blijft van buiten én binnen je oren. Zo blijft het trommelvlies strak gespannen en niet bol. Wat het effect heeft van de veranderende luchtdruk tijdens de landing, zie je mooi in onderstaand filmpje.

De verschillen in luchtdruk kan je gelijkmaken door te slikken, kauwgom te kauwen, de Valsalva techniek zachtjes uit te voeren en je oren te klaren. Daardoor hoor je een plop en voel je dit vervolgens. Als je erg onzeker bent over je oren in het vliegtuig of vaak pijn ervaart, kan je vliegtuig oordopjes overwegen. In dit geval heb ik de Pluggerz Travel uitgeprobeerd.


Hoe werkt dit?


Dit type oordopjes bevat een speciaal drukregulerend filter van keramiek, waardoor de drukverschillen geleidelijk toe- of afnemen. Gevolg is dat je meer tijd hebt om je oren te klaren en minder snel pijn zult ervaren. Het werkt het beste als je deze ten minste 60 minuten voor de reis in doet en de gehele vlucht inhoudt. Zodra je weer op vasteland bent, kun je de oordopjes langzaam uitdoen.

Mijn ervaring met de Pluggerz Travel is zeer positief. Tijdens de vlucht had ik inderdaad minder last van de hevige drukverschillen en geen pijn. Een groot pluspunt is dat deze doppen meteen het geluid dempen, zo hoor je minder vliegtuig geluiden en bijvoorbeeld huilende kinderen. Je kunt over de dopjes gewoon een koptelefoon gebruiken.


Handig om te weten; de doppen kunnen zo’n 100 keer gebruikt worden, oftewel: 50 heen- en terugvluchten en meerdere trips met de auto van A naar B. Ze kosten slechts €15 en zijn op meerdere plaatsen te koop, bij sommige vliegmaatschappijen zelfs aan boord! 


DISCLAIMER: Raadpleeg altijd een arts wanneer je ongemak ervaart met je gezondheid. De dopjes zorgen er NIET voor dat je geen drukverschillen ervaart, maar vertraagd dit effect. Dit artikel is onafhankelijk geschreven op basis van persoonlijke ervaringen.

Deel deze blogpost met de wereld!

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email