Max Oosterwijk

Jerney in de gouden eeuw én het Weekend

BARENDRECHT – Zeg je Jerney Kaagman, zeg je in diezelfde zin Earth & Fire én Idols. In de eerste seizoenen van de bekende talentenjacht was zij jurylid, waarin zij talent mocht scouten en voorzien van tips en kritieken. Eigenlijk kennen wij Jerney vooral van de eerder genoemde formatie, waar zij onder meer met de gebroeders Koerts enkele bekende hits scoorde. Een van deze ga ik vandaag bespreken: Weekend.

Hoewel het nummer pas aan het einde van de jaren ‘70 werd uitgebracht, wordt de plaat nog steeds geassocieerd met de Nederpop van die tijd en disco. Weekend gaat over de hoofdpersonage die verliefd is geraakt met iemand, die ze alleen tijdens het weekend ziet. Nu wil ze meer! Maar wordt de vicieuze cirkel toch doorbroken op de vrijdag? Dat antwoord blijft onbekend. Ondanks de roep om serieuze liefde, gaat het toch vooral om de heerlijke vibe in het nummer.

Naast het nummer herinneren veel personen zich ook het blauwe pak dat Jerney droeg bij TopPop. Hét muziekprogramma van de jaren ’70 en jaren ’80. Over TopPop gesproken, hieronder zie je het beroemde optreden:

De Duitse DJ/Producer Scooter heeft later ook een sample van het refrein verwerkt in zijn versie van Weekend. Zoals je al van hem gewend bent, is dit een vrij stevige rave sound. Tegenwoordig is Scooter weer terug met zijn reclame voor een Duits hostingbedrijf. Daarin gebruikt ‘ie wel een ander groot nummer van deze groep.

Deel deze blogpost met de wereld!