Max Oosterwijk

Exxact-mic aan de wilgen gehangen

BARENDRECHT – Dit jaar – 2020 gaat voor mij de boeken in als een jaar vol verandering. Niet alleen vanwege het coronavirus, maar ook omdat ik een mooi hoofdstuk heb afgesloten: Exxact Barendrecht. Eerder legde ik mijn rol al neer als lid van de Technische Dienst (TD). Begin september heb ik mijn sleutel ingeleverd, vanwege mijn drukke agenda. Het was alles behalve een makkelijke keuze, maar ondanks alles heb ik er veel mogen leren. In deze blogpost blik ik uitgebreid terug op tien jaar Exxact.

Het begin

In begin 2010 begon ik – destijds als dertienjarige jongen bij het programma Kidstime. Binnen het hechte team met onder meer Hendrik, Robbert, Jelmer, Siebe en Thijs heb ik mijn eerste vlieguren on- en offair mogen maken. Van techniek tot een stukje presentatie. Later keek ik ook mee met andere programma’s en werd ik steeds actiever binnen de omroep. Soms mocht ik al invallen als technicus voor diverse programma’s.

Nieuwslezen tijdens Truckrun Barendrecht 2015 – foto gemaakt door Frits Schoenmaker

Nieuwslezen en redactie

Van maart 2014 tot aan december 2017 was ik nieuwslezer-redacteur bij Exxact. Ik las vrijwel dagelijks nieuwsbulletins in en werkte de nieuwssite bij. Ook tijdens diverse live evenementen bracht ik regelmatig updates rondom het evenement en verkeer. Van Koningsdag tot Truckrun, bij deze evenementen was ik op locatie of in de studio aanwezig en hield soms tegelijkertijd een liveblog bij.

Tijdens deze hectische periode veranderde Exxact FM in Exxact Barendrecht, gepaard met nieuwe identiteit – dus jingles, logo en meer cross-media product. Later verhuisde Exxact van gebouw Het Trefpunt naar Het Kruispunt. Tot slot was ik tijdens deze periode vaste technicus voor diverse programma’s, zoals Sportcafé, Gemeenteloket en Exxact Live.

Bruisend cultureel centrum Het Kruispunt

MiddagMax en Toffe Peren

In 2016 en 2017 mocht ik een aantal keer invallen voor diverse programma’s. Zeker op de zondagmiddag heb ik veel vlieguren mogen maken, dit resulteerde in mijn eerste eigen programma MiddagMax. Op de zaterdagmiddag tussen 12.00-14.00 uur maakte ik een music driven lunchprogramma. In dit programma had ik naast veel nieuws, ook vaste items als de Shop 5 met iedere week een ander thema en veel ruimte voor lokaal/regionaal nieuws. MiddagMax moest medio augustus 2019 plaatsmaken voor Zaterdagmiddag Live.

In de laatste periode was ik on-air het vaakst op zaterdagavond te horen tijdens Toffe Peren, dat wordt uitgezonden tussen 22.00-00.00 uur ’s nachts op Exxact en RTV Albrandswaard. Niet alleen maakte ik op de zaterdag radio, maar was ik – zoals eerder benoemd ook lid van de TD. Ik mocht aan de slag met Audisi GML – het muzikaal kloppende hart van de omroep, alsmede met Linux servers en gaf ik workshops. Daarnaast schreef ik ook documentatie over het gebruik van dit programma en hoe bepaalde instellingen en/of resultaten te bereiken.

Koning, keizer, admiraal. Sauzen kunnen we allemaal

– Max Oosterwijk, 2020. Betekenis: iedereen kan zijn/haar eigen klankkleur en sound bepalen. Uitspraak afkomstig uit WhatsApp gesprek tussen mij en de huidige stationmanager Erik Deutz.

Leven na Exxact

Er is zeker leven na Exxact! Ik durf er geen tijd, datum en locatie aan te plakken, maar het radiovirus gaat niet snel weg. Eén van de evenementen waar ik steevast naar uitkijk (behalve dit jaar vanwege corona) is Roparunradio. Hopelijk kan dit mooie evenement volgend jaar wel doorgaan. Uiteindelijk duik ik snel wel weer ergens op in het radiowereldje Het enige wat ik wel weet, is dat ik het voor nu doe rustig aan doe!

Deel deze blogpost met de wereld!