Max Oosterwijk

30 jaar Roparun! Wat is er nieuw dit jaar?

BARENDRECHT – Ondanks de recente perikelen van het coronavirus (COVID-19), is het dit jaar feest bij Stichting Roparun. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de eerste Roparun werd gelopen. Waar het drie decennia terug begon als een grap, is gegroeid tot evenement van formaat.

Korte geschiedenis

Collega’s Sjaak Bril en Peter van der Noord gingen in 1991 de uitdaging aan om vanaf de voet van de Rotterdamse Euromast naar de voet van de Parijse Eiffeltoren te lopen. De Rotterdam-Parijs Run, afgekort tot Roparun. In 2004 werd de route omgedraaid: van Parijs naar Rotterdam, zoals dat vandaag de dag nog steeds gaat. In 2012 kwam daar de route Hamburg bij, om het groeiend aantal teams te kunnen verdelen. Verder lezen en meer staat uiteraard op de site van de Roparun. De moeite waard!

De collega’s van ziekenomroep RANO begonnen in 1992 met het volgen van het hardloopevenement. Het begon met korte updates, maar groeide uit tot een volwaardige uitzending van 73 uur. Tientallen vrijwillgers zetten zich tijdens het pinksterweekend in als verslaggever, technicus of bijvoorbeeld redacteur om een product te maken voor radio, tv en online.

Wat is er nieuw dit jaar?

Op 2020 na is de Roparun altijd doorgegaan en wordt dit de 29ste in plaats van de 30ste editie. Vanwege de perikelen van COVID-19 wordt deze editie uitsluitend in Nederland gehouden. De start en finish zal plaatsvinden op het festivalterrein waar Pinkpop gehouden wordt in Landgraaf, Limburg. Deze feestelijke editie zou starten in Parijs en Bremen, waar de Duitse route zou worden gelopen door Groningen en Friesland.

Bron geschiedenis: Roparun. Update: 19 september 2021

Deel deze blogpost met de wereld!