Max Oosterwijk

Nuno’s bijna onmogelijke solo in “Mutha”

ROTTERDAM – Het is zomer 2018, ik zocht naar muziek van Extreme in Apple Music. Ik kwam hun gelijknamige debuutalbum tegen, genaamd Extreme. Bij het nummer Mutha (Don’t Wanna Go To School Today) was ik meteen verkocht! Zelf hou ik wel van classic rock/metal, met name uit de periode jaren ’70-’90 van de twinstigste eeuw. Zo vond ik tijdens het Eurovisie Songfestival van 2021 het nummer Dark Side van de Finse band Blind Channel te gek!

Extreme Kindertijd

Op hun debuutalbum van staan nummers die voornamelijk gaan over opgroeien in al haar facetten. Van naar school tot vriendjes (en vriendinnetjes) en meer. Hoewel mijn schooltijd nog niet heel lang geleden is, blijf ik het cool, maar ook een gemiste kans vinden. Dat laatste komt omdat debuteren met bijna alleen nummers over de schooltijd, over het algemeen een beperkte doelgroep aanspreekt. Ik kan er zelf doorheen prikken, dan hoor je een metal geluid met wat funk en de heerlijke solo’s van Nuno Bettencourt.

Extreme heeft wereldwijd maar twee hits gemaakt die mainstream werden: More Than Words en Hole Hearted. De eerste een ballad, de ander een best prima country-crossover. Hoewel de meeste van hun muziek binnen Nederland niche zijn, werden ze onder fans beter bekend met hun album Pornograffiti.

Gitarist Nuno Bettencourt tijdens concert in Finland
Bron: Wikimedia / SebastyneNet. CC BY-SA 4.0

Nuno Bettencourt

Nuno was de lead gitarist van de band en deed dat uitstekend! Ondanks dat de band muzikaal een niche is, viel Nuno Bettencourt in de jaren wel op. In 2010 tourde hij onder meer met Rihanna en gaf later ook interviews en workshops. Zijn stijl is het best te omschrijven als Van Halen, met moeilijke melodieën, metal, lopende riffs en funk on the side.

Nu tijd voor het echte werk Mutha (Don’t Wanna Go To School Today)! We beginnen met het volledige nummer, vervolgens de videoclip. De laatste bevat helaas niet de ruim 75 seconden durende gitaarsolo.

Een aantal gitaristen hebben geprobeerd Nuno te overtreffen, zij hebben het in de vingers! Hierbij ook nog als bonus een goede cover van de intro:

Foto: Wikimedia Commons / SebastyneNet – CC BY-SA 4.0

Deel deze blogpost met de wereld!