Wat is GML en wat doe ik ermee als beheerder?

BARENDRECHT – Bij Exxact Barendrecht draaien we de meeste platen – zoals je anno 2019 verwacht uit de computer. Je kent vast wel WinAmp, VLC Player en misschien zelfs Traktor of VirtualDJ. Stuk voor stuk software om muziek en video mee af te kunnen spelen. Doen ze ook goed, alleen is puur het afspelen voor ons radiomensen soms niet genoeg. 

Wat wil je nog meer?

Bij radio heb je niet alleen te maken met meerdere kanalen die je wilt kunnen gebruiken. Daarnaast zijn ook goede beheertools en andere speelmodi zijn belangrijk. Als technicus wil je zelf kunnen kiezen of je één plaat wilt horen of misschien twee achter elkaar. Dit kan zelfs automagisch gedaan worden! Dit en nog veel meer kan met GML van de Nederlandse ontwikkelaar Audisi.

Wat doe ik zelf met GML?

Als beheerder beheers ik zowel de kant die DJ’s moeten kunnen, als de achterkant van de software. Dit betekent dat ik alle applicaties zo instel zodat een dj er mee aan de slag kan. Van juiste geluidskaarten en knop op de mengtafel (via een GPIO). Niet alleen uitbouwen, maar ook innoveren met de diverse tools binnen GML, documentatie schrijven voor het pakket, mensen opleiden in de software en zorgen voor muziek behoren tot mijn takenpakket. Kortom: er is altijd wel wat te doen én te ontdekken.


Wist je dat… ook KINK, Omroep West, BNR Nieuwsradio en ook Roparunradio gebruik maken van Audisi GML? Niet alleen in Nederland, maar internationaal zijn er gebruikers van dit programma.

Deel deze blogpost met de wereld!

Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email