Max Oosterwijk

Exxact visueler dan ooit

BARENDRECHT – NPO 3FM bracht het concept Visual Radio naar Nederland. Dit geeft jou als luisteraar een kijkje in de keuken van het machtig mooie medium. Hartstikke leuk én nog steeds relevant! Denk aan grote radio-evenementen als de Top 2000 (NPO Radio 2), het vroegere 3FM Serious Request en zelfs Roparunradio gingen er aan geloven. Nu is ook Exxact Barendrecht aan de beurt.

Voor wie is Visual Radio?

Visual Radio werd – zeker in het begin niet door iedereen met open armen ontvangen. Zeker door sommige radio-dj’s, die ineens moesten nadenken over of zij er goed uitzagen op beeld. Later is het de facto standaard geworden en hebben veel zenders/omroepen de optie om mee te kijken.

Voor de luisteraar is het voornamelijk aapjes kijken en laten zij minder aan de verbeelding over. Daarnaast leent het concept zich uitstekend voor live uitzendingen, ook op social media is het geschikt. Er worden regelmatig leuke en spraakmakende beelden gedeeld uit de studio. Win-win dus.

Exxact Barendrecht om

Exxact is sinds kort ook om, er hangen camera’s in de studio en de camera’s volgen het geluid. Dat betekent dat de spreker altijd in beeld zal zijn. Verder hebben wij de mogelijkheid om tijdens een jingle het Exxact logo in beeld te brengen óf de kabelkrant voor te zetten. Het is immers geen vrolijk gezicht om in een lege studio te kijken, dus dan kan je het nieuws lezen en luisteren naar Exxact.

Voor de radiofreaks onder ons, een lijstje van apparatuur:

  • Vier vaste HD camera’s;
  • Symetrix Prism;
  • Blackmagic ATEM Television HD;
  • Audisi ONE (onze radioautomatisering mét koppeling met Blackmagic).

In de toekomst wordt het geheel nóg gepolijster en meer geautomatiseerd. Verder zijn wij ook aan het experimenteren met een camera met groothoeklens die personen kan ‘volgen’. Kortom: er is nog werk aan de winkel, maar het geheel ziet er al best aardig uit.

De stream is tijdens live programma’s te zien in Barendrecht via Ziggo (digitaal en analoog). Uiteraard is deze ook te bewonderen via exxact.nl.

Deel deze blogpost met de wereld!