Max Oosterwijk

Hoe draaiden wij door tijdens de eerste golf?

BARENDRECHT – Hoewel de eerste heftige golf én lockdown door het coronavirus (COVID-19) inmiddels een tijd achter de rug is, blijven we met z’n allen waakzaam. Door de uitbraak van het coronavirus, dat voor een pandemie heeft gezorgd, moesten mensen thuisblijven. Scholen waren dicht, restaurants leeg en het doek bleef dicht. Van medio maart 2020 tot en met mei 2020 was Nederland grotendeels op slot.

Veel personen, alsmede bedrijven en andere organisaties willen anno augustus 2020 kosten wat kost een tweede lockdown door strengere coronamaatregelen voorkomen. Uiteraard moesten de zaken gewoon doordraaien bij Hoppinger en Exxact Barendrecht.

Eerste virtuele verjaardagsfeest bij Hoppinger, met PlugDJ voor de muziek en Google Meet voor het zien van alle feestgangers!

Hoppinger

De overgang van werken op kantoor naar thuiswerken ging achteraf gezien vrij soepel. Veel mensen hadden al voorzieningen thuis of konden deze lenen van de organisatie. Denk hierbij aan een beeldscherm en een goede stoel. Verder maakten wij veel gebruik van Google Meet voor de wekelijkse updates en grotere standups en Slack (later Microsoft Teams) voor interne communicatie en snel (video)bellen.

Projectteams hadden nog vaker ruggespraak dan de daily standup – zoals bekend binnen Scrum en Agile werkmethodiek. We waren qua ICT voorzieningen al redelijk voorbereid, iedereen heeft een laptop en had een VPN account. Ook communicatie via Slack en Teams was al goed ingeburgerd, daardoor veranderde er eigenlijk niet zo veel.

Zeker de eerste weken van de lockdown schoot de productiviteit omhoog en kwamen we gezamenlijk deze periode door. Zelfs halverwege augustus 2020 werkt een deel van de medewerkers thuis, soms afgewisseld op kantoor. Niet alleen was het hard werken, maar ook op afstand plezier hebben met elkaar! Zo hadden we het eerste virtuele verjaardagsfeestje aller tijden van Hoppinger én kregen we ook een hele toffe kaart You never work alone. Een eigen twist aan de veelgehoorde uitdrukking You’ll never walk alone in deze tijd.

COVID proof Koningsdag van 2020 in de studio van Exxact Barendrecht. Vlnr: Scott, Erik en ikzelf. Ondanks het gebrek aan activiteiten was het een leuke uitzending!

Exxact Barendrecht

Tijdens de lockdown is het programma Met van Mill door de middag gestart, een programma waarin prominente Barendrechters achter de microfoon van Sebastiaan van Mill verschenen. Een lokaal programma dat op de maandag, woensdag en vrijdag tussen 15.00-17.00 uur werd uitgezonden aldaar. Verder was het qua bezetting een ander verhaal, gasten moesten per telefoon de uitzending in, programma’s vielen soms weg en kwamen anderen voor in de plaats.

Door de pandemie stond de sport ook lang stil, waardoor SportComplexx uitviel, het sportprogramma van de zaterdagmiddag. In de plaats daarvoor maakte Exxact-coryfee Jos Vis een extra programma met lokale gasten, optredens en vinyl. Ook de techniek was best uitdagend, toch zijn wij ook daar deze periode glansrijk doorgekomen. Al met al toch niet verkeerd. Ondanks de uitdagingen van het coronavirus is ook de implementatie van visual radio in een ver gevorderd stadium.

Deel deze blogpost met de wereld!